Nyugodt várandósság, pozitív szülés, önfeledt gyermeknevelés. Ezek mind olyan témák, amelyek évről évre fontos pontjai a kecskeméti Születésünnepnek. Anyák napján, május 6-án kezdődik a 10 napos ingyenes programsorozat városszerte, hogy az anyukákkal minden helyi lehetőséget megismertessenek. A programról Kovács-Dandi Csillával, az esemény egyik szervezőjével beszélgettünk.

Hogyan kerültél kapcsolatba a Születésünneppel? Mióta veszel részt benne, mint szervező?

2015-ben volt az első Születésünnep, amit Patik Réka álmodott meg. A célja az volt, hogy összefogja a kecskeméti babás-mamás klubokat, programokat, szolgáltatókat, szakembereket. Én 2015-ben a kismama jógával, mint programtartó vettem részt. 2016-ban született a kislányom, így akkor csak a háttérmunkában segítettem. A 3. Születésünnep előtt Réka megkérdezte, hogy örökbe fogadnánk-e Szabó Annamarival ketten a rendezvényt, így a tavalyi Születésünnep már teljesen a mi szervezésünk volt.

Mi a Születésünnep célkitűzése?

Tavaly 18 helyszínen 47 programunk volt, a rendezvény egy kicsit kinőtte az eredeti célját. Minden év hoz valami újat, egyre szélesebb és nagyobb lesz az esemény. Célunk a helyi babás mamás programok, közösségek, szakemberek megismertetése mellett a nyugodt várandósság, boldog babavárás, pozitív szülés, önfeledt gyermeknevelés fontosságának hangsúlyozása és támogatása. Fontos, hogy az anyukák tudják, hogy kihez forduljanak, ha segítségre van szükségük. Ez egyben egy jó lehetőség is arra, hogy babájukkal együtt tudjanak kimozdulni.

Apukákat be tudjátok vonni?

A legtöbb program nyitott bárki számára, így szeretettel várjuk az apukákat, nagymamákat is. Több pároknak szóló program is lesz az órarendben, köztük az enyém is!

Mivel várjátok a látogatókat?

Anyák napján a kecskemét.imami.hu szervezésében egy közös virágültetéssel kezdődik a programsorozat majd nyereménysorsolással zárul 16-án. A nyereményekhez az ünnepen kapott útlevelekbe pecséteket kell gyűjteni a programokon, és a három pecséttel rendelkezők már részt is vehetnek a sorsolásban. A kínálat minden évben bővül, és lassan nem lesz szakterület, foglalkozás, ami ne képviseltetné magát. Idén szeretnénk a kórházat még jobban bevonni, bízunk benne, hogy lesz séta is a szülészeten. Az órarendet a honlapon lehet majd megtekinteni, és minden információ fent lesz a programokról. A Születésünnep nem egy zárt közösség, nyugodtan lehet csatlakozni a csapatunkhoz, illetve támogatókat is folyamatosan várunk a nyereményekhez.

Te mivel várod a látogatókat?

A dúla-esten biztosan ott leszek, és készülök egy Pároknak szóló Szülésfelkészítő esszenciával.

Anyuka vagy, dolgozol, szervezkedsz. Hogyan fér bele mindez?

2 éves lesz a kislányom. Ha nem zajlana az élet, akkor unatkoznék. Van egy 4 órás környezetmérnöki munkaviszonyom, amit orrhonról csinálok, és ott van persze mellette a kismama jóga is. A szervezés időszaka kicsit nehéz, de nagyon sokat ad. Rengeteg embert megismerünk, a közösség pedig egy kis családdá alakult az évek alatt. Minden Születésünnepet megelőző három találkozó, az idei elsőn 17-en gyűltünk össze. Azon vagyunk, hogy minden évben egyre jobb legyen. Szeretem ezt a mozgalmas életet, és a családom is nagyon alkalmazkodik ehhez. Reméljük Annamarival együtt, hogy méltó utódai lehetünk Rékának.

Szerinted miért jó kecskeméti anyukának lenni?

Szeretek Kecskeméten lakni, öt éves voltam, amikor ide költözünk, de én kecskemétinek vallom magam. Jó látni, hogy ilyen sokszínű babás foglalkozás működik a városban. Ha van egy szabad délelőttöm, több programból is tudok válogatni, ahová elmehetünk a lányommal.

Vágsélei Csilla Sára